Bohuslän

Välkommen till genuina och vackra Bohuslän

Under dessa dagar kommer vi att uppleva det bästa som Bohuslän har att erbjuda! Genuina fiskesamhällen, karga granitklippor, färd utmed vacker kust, Lysekil med den ståtliga kyrkan och en utflykt till det trevliga Röe Gård på Härnäset som har en intressant historia

Pris från:
6 895:-
Dagar:4
Bussresa, del i dubbelrum, Fm-fika dag 1, Middag dag 1-3, Frukost dag 2-4, Sopplunch Röe Gård, Entré Akvarellmuseét Skärhamn, Båttur inkl lättlunch och kaffe, Entré Skepparhuset, Reseledare
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1.
Vi ger oss av i den vackra sensommarmorgonen och stannar med med jämna mellanrum för lite Bussfika och Benstäckare. Efter en skön busstur anländer vi så vårt hotell, Gullmarsstrand Hotell & Konferens i Fiskebäckskil med vacker utsikt över Gullmarsfjorden. Gemensam middag på kvällen.
 
Dag 2.
En lokalguide möter oss vid hotellet och tillsammans går vi på en två timmars guidad tur i Fiskebäckskil. Vi får bland annat höra om historien från fiskesamhälle till skepparsamhälle och konstnären Carl Wilhelmsson, medan vi går i de trånga gränderna med pittoreska hus och trädgårdar. Från Fiskebäckskil åker vi med bussen på färjan över Gullmarsfjorden och vidare ut på nästa näs, Härnäset, där unika Röe Gård ligger. Röe Gård är en liten oas i det gröna, en gård med anor där man driver lantbruk samtidigt som gården har restaurang, café och en trevlig liten butik med försäljning av allt som är bra att ha. Ägarinnan Maria ger oss en kort historik om gården och trakten. Vi blir också serverade en sopplunch med hembakat bröd, måltidsdryck och kaffe med hembakt kaka.
Från Härnäset tar vi oss till badorten Lysekil, som ligger på spetsen av Stångenäset. Vi åker en liten rundtur, tittar på kyrkan och har sedan några timmar på egen hand. Den som vill tillbaka till hotellet kan ta båten Carl Wilhelmsson över till Fiskebäckskil. Detta tar cirka 15 minuter och båten lägger till ungefär 100 meter från hotellet.
 
Dag 3
Vi färdas söderut och passerar över Sveriges tredje största ö, Orust, innan vi är framme i Skärshamn, som ligger längst västerut på ön Tjörn. Här finns Nordiska Akvarellmuseet. Nordiska Akvarellmuseet är en inspirerande mötesplats för konst, natur och människor. Museet ritades av de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen och invigdes sommaren 2000. Sedan starten har museet visat konst i världsklass, bland andra Salvador Dali, Bill Viola, Louise Bourgeois och svenska favoriter som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Vi bordar m/s Windros som ligger vid kaj och väntar på oss. Vi börjar med en lätt lunch inklusive måltidsdryck och kaffe. Därefter får vi en fantastiskt fin resa genom en vacker kuststräcka norrut. Fiskebyarna ligger som vita pärlor på öarna i vacker kontrast till de karga, nakna klipporna! Vi passerar trånga Kyrkesundskanalen och kommer så småningom till ett av Bohusläns äldsta fiskesamhälle, pittoreska Gullholmen. Här gör vi en timmes paus för besök på Skepparhuset. Huset är familjen Arvidsson hem från slutet av 1800-talet och det är en stor upplevelse att traska runt i stugan, se allt som är sparat sedan den tiden. Vi ser också en tillhörande sjöbod.
Båtfärden fortsätter och nu smakar det gott med eftermiddagskaffe med en liten kaka. Beroende på väder och vind tar Windroses skeppare oss norrut mot Grundsund via Islandsbergs där Taubes stuga syns, tidigare en fyr och fyrvaktarbostad och gör en sväng in till Grundsund, också känt från TV-serien som ”Saltö”. Om vädrets makter rasar blir det en tur över Ellösfjorden och in i Malö Strömmar, inomskärs i lugnare vatten vid Malö och Nordströmamrna – Evert Taubes trakter. Vem har inte hört om Maj på Malö? Vi kommer till Gullmarsfjorden - Sveriges enda riktiga fjord med den ” tröskel” som just utgör om det är en riktig fjord eller inte. Här börjar alltså det berömda fjordlandskapet som blir än mer dramatiskt. Strax är vi framme i Fiskebäckskil och angör bryggan nära Hotell Gullmarsstrand.
 
Dag 4
Idag bär det av österut och hemåt med förhoppningsvis många fina upplevelser och minnen från Bohuslän i bagaget.

I priset ingår

Del i dubbelrum
Bussfika dag 1
Middag dag 1-3
Frukost dag 2-4
Sopplunch Röe Gård
Entré Akvarellmuseet Skärhamn
Båttur inkl. lättlunch och kaffe
Entré Skepparhuset
Reseledare
 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2018-08-21BussBohuslän 4 dagarMer än 86 895:-Boka