Italien Piemonte 11 dagar, med Tareq Taylor

Mot nya äventyr tillsammans med Tareq Taylor
Välkomna på en mat- och vinresa med Trossö buss utöver det vanliga. I september 2017 gör vi en uppföljning på vår succéfulla matresa med Tareq Taylor. Denna gång styr vi bussen till Piemonte i nordvästra Italien och anledningarna är många. Det är nämligen en region världsberömd för sin gastronomi och hela slowfood-rörelsen har sina rötter här. En annan anledning är den kända vita tryffeln som kommer just härifrån. Vidare är Piemonte ett av Italiens mest berömda vinområden med stora viner med Barolo och Barbaresco i spetsen. Under några innehållsrika dagar ska vi tillsammans med Tareq Taylor se vad Piemontes otroliga skafferi kan erbjuda oss.
Utöver Piemonte besöker vi även vindistriktet Franciacorta som är Italiens motsvarighet till Champagne, liksom pärlan Lago d’Iseo och den intressanta staden Brescia. Självklart blir det också trevliga dagar i bussen på vägen ner och hem.

 

Du kan enkelt skriva ut dagsprogrammet. Välj fliken "PDF"

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1. Vi startar från Karlskrona på morgonen och kör upplastning genom Blekinge och Skåne längs E22:an. När vi kommit till Malmö kommer vi att hämta upp vår reseledare Rebecca som kommer att vara med oss under hela resan. Rebecca har en gedigen kunskap om Italien och pratar även flytande italienska, detta gör att vi kan känna oss extra trygga. När vi kommit en bit in i Danmark stannar vi för förmiddagsfika på en trevlig rastplats längs vägen. Sedan fortsätter vi färden mot Rödby där vi ska åka med färjan till Puttgarden. Färden fortsätter på Autobahn förbi Hansastäderna Lübeck och Hamburg, självklart pausar vi med jämna mellanrum. Vi beräknas vara framme på vårt övernattningshotell i Göttingen vid 18 tiden.

Dag 2. Österrike väntar (Göttingen – Feldkirch, Österrike)
En god frukost och sen är vi iväg. Vi rullar vidare genom det mellantyska höglandet och snart når vi Kasselbackarna, Fulda och vidare söderut mot bankstaden Frankfurt. Milen passerar fort och vi är nu inne i den välmående delstaten Baden-Würtenberg. Framåt kvällen når vi gränsen till Österrike och natten ska vi spendera i den charmiga staden Feldkirch på Central Hotel Löwen 4*.

Dag 3. Vackra Schweiz och Como (Feldkirch – Alba, Italien)
Imponerande vyer är vad som väntar idag. Under morgonen lämnar vi Österrike och passerar in i sköna Schweiz. Vi passerar förbi staden Chur och snart blir vyerna mäktiga - det gäller att ha kameran framme, memorera och försöka insupa allt det vackra. Så småningom kommer vi ner mot Ticino, den italienska delen av Schweiz, där vi åker förbi städer som Bellinzona och därefter även Lugano. Lite söder om Lugano passerar vi gränsen över till La bella Italia och det är här som vi gör vårt första stopp i Italien. Vi tar en paus i staden Como vid den omtalade sjön innan vi fortsätter mot Piemonte. Under tidig kväll når vi vår by Alba som ligger i Italiens nordvästra hörn i regionen Piemonte.  Äntligen är vi framme där vi nu ska spendera de kommande dagarna. Vi bor på Hotel Savona 4* i centrala Alba.

Dag 4-6. Gourméernas paradis Piemonte med Tareq Taylor (Alba, Piemonte)
Resans höjdpunkt är här, för nu ska vi under tre hela dagar få uppleva praktfulla Piemonte och två av dagarna (dag 4-5) blir det tillsammans med den berömda kocken Tareq Taylor. Piemonte betyder vid foten av berget och det är just vid foten av Alperna som regionen ligger. De höga bergen går här över i böljande mjuka kullar med vinodlingar, små historiska byar, borgar och hänförande vyer. Tareq tar med oss till hans favoritställen i Piemonte och lär oss på sitt charmiga och lättsamma sätt om matlagningen, de fina råvarorna, den berömda tryffel, viner och om slow food. I Piemonte baseras matlagningen på en oerhörd respekt för de fina råvarorna och att låta maten få lov att ta tid är en självklarhet. 
Under 4 nätter bor vi på Hotel Savona i den kända och mysiga byn Alba i Piemonte. Alba är i sig en imponerande by med en flera tusen år lång historia. På hösten blomstrar Alba upp då det är skördesäsong. 
Vår by Alba är också ett perfekt utgångsläge för att upptäcka omgivningarna. På programmet står bland annat att vi går på marknad och beger oss ut på en lättare tryffeljakt tillsammans med en tryffelhund och tryffeljägare på jakt efter det vita guldet (den vita och världsberömda Alba tryffeln). Men inte minst äter vi utsökta luncher och middagar tillagade på bästa sätt av regionala specialiteter. Självklart besöker vi också trevliga vingårdar då Piemonte är känt för sina fylliga röda viner gjorda på nebbiolodruvan. Världskända viner som Barolo och Barbaresco kommer till exempel härifrån.  Vi besöker även den charmiga byn Asti som så ofta förknippas med läskande spumante d’Asti. Under resan lovar vi ett gediget innehåll som inte gör någon besviken. 

Dag 7. Vackra Brescia
Idag lämnar vi Piemonte för denna gång. Efter innehållsrika dagar är det dags för nya upplevelser och en ny region i Italien, Lombardiet. Den näst största staden i regionen heter Brescia och det är just denna stad som vi besöker under förmiddagen. Brescia är en mycket vacker stad med ett rikt arkitektoniskt arv som inkluderar allt från romerska tempel till pompösa byggnader från Mussolinitiden. Här gör vi en gemensam promenad där vi får höra om stadens intressanta historia. 
Under eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i området utanför Brescia där vi äter en gemensam middag tillsammans. 3-4* hotell i området kring Brescia/Fraciacorta.

Dag 8. Lago di Iseo och Franciacorta
Inte långt ifrån vårt hotell ligger en vacker sjö vid namn Lago d’Iseo. Denna lite mindre och mycket vackra sjön som så många gånger oförtjänt kommer i skymundan av sina storasystrar Lago Maggiore, Lago di Como och Lago di Garda.
Under förmiddagen besöker vi sjön och byn Iseo som gett sjön sitt namn. 
En väl bevarad hemlighet i Italien heter Franciacorta vilket är Italiens motsvarighet till Champagne. Franciacortas viner klassas som Italiens bästa mousserande vin. Idag besöker detta DOCG-klassade område och en av Franciacortas små producenter. Det blir på flera sätt en bubblande upplevelse där vi får lära oss mer om champagnemetoden och vad som gör Franciacorta-bubblorna speciella och vi förstår snart varför italienarna gärna behåller dessa bubblor för sig själva.
På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 9. Bayern
Nu är det dags att lämna Italien för denna gången. Vi vänder norr ut mot vårt övernattningshotell som kommer att ligga norr om Nürnberg.

Dag 10. Bayern – Rostock
Idag kommer vi att lämna Bayern och åka till vårt sista övernattningshotell Steigenberger Sonne **** som ligger mycket centralt i Rostock. Ikväll blir det ”sista natten med gänget”.
Vi äter en gemensam middag tillsammans.

Dag 11. Rostock - Karlskrona
Idag lämnar vi hotellet vid ca kl. 09.00. Vi kör till Calles för lite shopping för de som så önskar. Färjan avgår från Rostock kl. 11:00 till Gedser i Danmark. När vi kommit till Gedser kommer vi att köra till Malmö, där kommer vår reseledare Rebecca att stiga av, vi fortsätter till Ekerödsrasten där vi ska pausa. Här finns möjlighet att äta middag för de som så önskar.
Vi kommer att vara tillbaka i Karlskrona igen vid ca kl. 20:00.

 

Du kan enkelt skriva ut dagsprogrammet. Välj fliken "PDF"